Pineau des Charentes

Et rett og slett hell i uhell. For flere hundre år siden helte en bonde ved et feiltak druemost i et eikefat med cognacrester. Siden uhellet var ute og druemosten ødelagt, så ryddet bonden tønna til side, og som kjent; ute av syne, ute av sinn. Årene gikk og tønna lå og brygget for seg selv. En dag ble den dog ryddet frem fra glemselen for å tømmes, men på vei fra tønne til sluk, så var det imidlertid noen som tok en sup. Godt var dét; for det var nettopp dét det var: godt! Og Pineau des Charentes var et faktum.

Her har vi å gjøre med en vaskekte bastard. Pineau des Charentes står i Vinmonopolets liste oppført i kategorien «øvrig sterkvin», men det er slett ingen vin.

Vin er per definisjon gjæret druesaft, og i denne drikken har det aldri foregått noen alkoholgjæring. Pineau des Charentes lages ved å blande friskpresset druesaft med cognac, for deretter å la det hele godgjøre seg i noen år på eikefat. Brennevinet tilsettes i en mengde som gir blandingen en alkoholprosent på 17. Ved slike høye nivåer vil druesaft aldri kunne gjære.

Pineau finnes i flere stilarter. Variasjonene oppstår først og fremst som et resultat av hvor lenge den har vært lagret på eikefat. I Frankrike finner man flere slike drikker hvor druesaft blandes med brennevin, men denne varianten fra Cognac er utvilsomt den beste. Blant lokalbefolkningen nytes en «Pineau Blanc» først og fremst som det lille glasset før maten, men den har flere bruksområder enn som så. Den er ypperlig til mange desserter, og ikke minst som strålende tilbehør til gåselever. Denne franske delikatessen er full av fett og smak, og krever en drikk med god balanse mellom sødme og syre. Pineau serveres avkjølt i sterkvinsdoser, hvilket betyr at en flaske gir minst ti glass. I åpnet tilstand tåler den fint flere uker i kjøleskapet.

Sabayonne Pineau
4 porsjoner
6 eggeplommer
4 dl. Pineau des Charentes
3 ss. sukker
400 g. Friske bær, bringebær, jordbær og blåbær.
Bland eggeplomme, vin og sukker i en bolle. Sett
bollen over en kjele med kokende vann, og pisk til
blandingen blir varm og tykk. Ta kjelen av varmen
og pisk i ca. 10. minutter eller til blandingen blir
kald. Server bærene i en desserttallerken. Hell over
Sabayonnen rett før servering.

Se alle variantene