Gode lagringsforhold for fint flytende

Cognac fra Bache-Gabrielsen lagres ikke på hvilke eikefat som helst. Fransk Limousineik skal det være – kun det beste er godt nok. Denne eika er rene krydderhylla for cognacen, og fatmakeren, bøkkeren, håndhever et fag som sannsynligvis er like gammelt som vår tidsregning. Fatenes innside brennes over åpen flamme for å få mykere tanniner og frigjøre aromaer som krydder og vanilje. Kjelleren der fatene oppbevares, har også stor betydning for cognacens utvikling. En fuktig kjeller vil utvikle den raskere enn en tørr.

Fra en cognac på fat fordunster det hvert år mellom 1 og 3 % alkohol, en himmelsk aroma – også kalt englenes andel (la Part des Anges). Betegnende nok påstår Bache-Gabrielsen at: «Det er ingen steder i verden det er flere engler enn over cognac!». I volum tilsvarer fordampningen millioner av flasker hvert år – så er det kanskje sant som de sier; at vi får vår lønn i himmelen ..?

Alkoholdampen tiltrekker seg en spesiell sopp, Torula compniacensis richon, som vokser på mur og tak der cognac blir lagret. Soppen danner et godt synlig, svart belegg som minner om sot, og varsler alle cognackjennere om at her lagres det dyrebare dråper …

Når gammel cognac har nådd ønsket utvikling vil kjellermesteren overføre den til store glassballonger kalt bonbonnes og flytte den til den innerste og avlåste delen av sin kjeller, kalt Paradiset.